Bas, Loes, Jojanneke, Pepijn & Charlotte Welkom op onze website. Veel kijk en lees plezier!

In de ban van de “HAZE”

Afgelopen week zijn we vooral bezig gehouden hier in Singapore met de “haze”. Dit is de smog/rook die vanuit Indonesie door illegale bosverbrandingen hierheen waait. Het begon op maandag, maar toen was het nog niet heel erg. Gedurende de week kon je merken dat het erger werd en de rook werd ook zichtbaar. Het werd met de dag heiiger en ook van school en de zwemles kregen we allerlei berichten. De luchtkwaliteit ging met sprongen achteruit en dit was duidelijk voelbaar op je luchtwegen en ogen. De haze situation (zoals ze het hier noemen ) werd door iedereen op de voet gevolgd.

Op dinsdagmiddag had Jojanneke nog wel zwemles. De schaal waarin ze de luchtkwaliteit bijhouden werd een van onze favorieten op het internet. De kwaliteit zakte en zakte en tegen woensdag werden alle buitenspeelactiviteiten op school gecanceld. Op donderdag was het advies van de autoriteiten om binnen te blijven als je niet weg hoefde.De haze schijnt jaarlijks te gebeuren, maar de luchtkwaliteit was nog nooit zo slecht geweest. Op donderdag kwam deze uit op 371….terwijl boven de 200 gevaarlijk wordt beschouwd en boven de 300 erg gevaarlijk. Bovendien had het de hele week niet geregend, dus dat hielp ook niet mee. Donderdagmiddag kwamen Floris en Max binnen spelen en daarna werden er pannenkoeken gebakken/gegeten. Bas werd door het kantoor zelfs eerder naar huis gestuurd! Niet dat het in het kantoor zo slecht was, maar de filosofie was dat het anders moeilijk zou zijn in spitsuur naar huis te komen en dat mensen dan buiten op de bus of taxi stonden te wachten.

Vrijdag werd de school verkort tot 12.00 uur. Gelukkig was er nog wel school anders had het wel een heel raar begin van de vakantie geweest zonder afscheid op school en voor Jojanneke afscheid van de juf. Volgend jaar krijgt zij een nieuwe juf en worden de groepen 1 door elkaar gemixt, dus komt ze bij andere kindjes in de klas. Juf Mieke heeft er wel voor gezorgd dat ze bij haar 2 vriendinnetjes zit. Luchtkwaliteit was 401, dus lekker binnen een dvd gekeken en de kasten met knutselspullen (wat een zooi….tot hun 18de kunnen ze kleurplaten maken:) ) opgeruimd. ‘s Avonds werd het weer beter en daalde de kwaliteit naar 170. We besloten in Holland Village uiteten te gaan om er toch even uit te zijn, maar de kids waren aan het eind van hun latijn en echt aan vakantie toe, dus dat was niet zo’n succes. Zaterdag was de kwaliteit weer iets beter, dus richting stad en hier even geshopt en bij ons favo duitse biercafe asperges en kaiserschmarren met natuurlijk een Paulaner bier, een vervroegde avondmaaltijd  gegeten. Jojanneke werd in de stad al niet erg lekker en raakte een beetje aan de diarree, op zondagochtend nog steeds niet echt er bovenop en nog even terug in bed gestopt. Nadat ze alles er van boven ook nog even uitgooide, knapte ze weer op en ‘s avonds kreeg ze weer praatjes. We aten weer lekker buiten en doken in ons zwembad!

De wind is blijkbaar gedraaid en nu wordt maleisie geteisterd met nog slechtere luchtkwaliteiten rond de 750. In Singapore is het gevaar nu weer even geweken, als de wind zo blijft (ze zeggen van wel) en van de week gaat het als het goed is ook weer regenen dus dan spoelt alles ook weer even schoon. Overal liggen kleine stofdeeltjes alsof je te hard in een uitdoofde bbq geblazen hebt. Gelukkig is de haze situation weer bijna over, want 8 weken vakantie binnen zitten is niet echt geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti-Spam Quiz:

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>